Hæren spiller en helt sentral rolle i Pakistans politiske liv.

Uttalelse om Pakistan

Internasjonalt Forum i Oslo Arbeiderparti avholdt åpent møte 2. mai 2025 om situasjonen i Pakistan og ser med bekymring på utviklingen i landet. 

Pakistan står overfor betydelige utfordringer knyttet til menneskerettigheter, ytringsfrihet, demokrati og korrupsjonsbekjempelse. Situasjonen er preget av en kombinasjon av politisk ustabilitet, autoritære tendenser og økonomiske vanskeligheter. 

Menneskerettigheter

Menneskerettighetssituasjonen i Pakistan forverrer seg. Rapporter viser at myndighetene har slått ned på protester, spesielt mot det største opposisjonspartiet. Fredelige demonstrasjoner med krav om nyvalg møtes ofte med voldelige reaksjoner. Vilkårlige arrestasjoner og militære rettssaker, hvor over 4 000 personer, inkludert politiske ledere, ble arrestert etter protester (mai 2023). 103 sivile ble stilt for militære domstoler, noe som strider mot retten til en rettferdig rettergang. Til tross for vedtakelsen av «Protection of Journalists and Media Professionals Act» i 2021, rapporterte FN om fortsatte trusler, trakassering og vold mot journalister. Internettblokader og sensur av sosiale medier brukes for å undertrykke ytringsfriheten. Journalister, menneskerettighetsforkjempere og kritikere av myndighetene ble utsatt for tvungne forsvinninger uten etterforskning eller ansvarliggjøring, iflg Amnesty International. Når militæret skyter på sivile borgere som gjennomfører fredelige demonstrasjoner, er dette et klart brudd med folkeretten. Undertrykkelsen mot opposisjonelle, journalister og sivilsamfunns-organisasjoner må stoppe.

Demokrati

Pakistans demokrati er i tilbakegang, på samme tid har støtten for et demokrati aldri stått sterkere i befolkningen. Det er derfor akkurat nå en gylden mulighet for å styrke sivilsamfunnet og demokratiet. Valgene i 2024 var preget av anklager om valgfusk, forsinkelser og politisk undertrykkelse av opposisjonen. Sittende regjering utstedte et forbud mot det tidligere regjeringspartiet som er det største i landet. En FN-arbeidsgruppe har erklært at fengslingen av den tidligere statsministeren og lederen av det største partiet i Pakistan er vilkårlig og krever hans umiddelbare løslatelse, (se Reuters) Parlamentet har svekket rettsvesenets uavhengighet gjennom grunnlovsendringer som gir dagens regjering større kontroll over utnevnelser av høyesterettsdommere. Samtidig har militæret styrket sitt grep om politikken, noe som ytterligere undergraver sivilt styre.

Korrupsjon

Korrupsjon er en gjennomgående utfordring som hemmer Pakistans økonomiske og politiske utvikling. IMF har påpekt behovet for å styrke institusjoner som National Accountability Bureau (NAB) og digitalisere offentlige systemer for å forbedre transparens og ansvarlighet. Samtidig har enkelte provinser, som Khyber Pakhtunkhwa, foreslått strengere lover for å bekjempe korrupsjon. Det er også kjent at flere tidligere pakistanske statsoverhoder har oppholdt seg i London etter å ha blitt anklaget eller dømt for korrupsjon i Pakistan.  Bruk av skatteparadis og eiendomsinvesteringer i utlandet brukes til å skjule formuer og unngå rettsforfølgelse. 

Veien videre

Til tross for de alvorlige utfordringene finnes det muligheter for fremgang. Historiske eksempler viser at institusjonsbygging og desentralisering kan bidra til demokratisk utvikling i land, som:

  • Sikring av frie og rettferdige valg i samarbeid med internasjonale aktører som observatører
  • Styrking av sivile institusjoner og reduksjon av militærets rolle i politikken samt uavhengige domstoler.
  • Gjennomføring av økonomiske reformer for å redusere ulikhet og fremme vekst. 
  • Gjennomgang av skatteparadis og hvordan de påvirker korrupsjon blant statsledere. 

En kollektiv innsats fra både nasjonale aktører og det internasjonale samfunnet kan bidra til å snu utviklingen mot et mer demokratisk og rettferdig Pakistan.

I etterkant av vårt temamøte om Pakistan var vi vitne til en kraftig opptrapping av spenningene mellom India og Pakistan, som følge av terrorangrepet i Pahalgam 22. april. En eskalering med militære sammenstøt, drepte og sårede sivile, og gjensidige beskyldninger. Internasjonalt Forum er dypt bekymret over den økte spenningen som utspiller seg mellom India og Pakistan og imøteser våpenhvilen som ble inngått 10. mai i år, etter fire dagers intense kamper – de dødeligste på flere tiår. Og selv om våpenhvilen beskrives som skjør er det vårt håp at landene unngå videre eskalering og søker en diplomatisk løsning på konflikten.