Internasjonalt Forum og Oslo Arbeidersamfunn arrangerte et felles møte om internasjonal fagbevegelse 13. mai. Den sentrale innlederen var Atle Høie som er generalsekretær i den internasjonale sammenslutningen av industriarbeiderforbund – IndustriALL – som representerer rundt regnet 50 millioner arbeidstakere i 530 industriforbund i 130 land. Han ble supplert av Trine Lise Sundnes, leder i Internasjonalt Forum og tidligere leder av Handel og Kontor, foruten Hege Espe som er forbundssekretær i Fellesforbundet.

Fra venstre: Hege Espe, Trine Lise Sundnes, Atle Høie
IndustriALL – en av yrkesinternasjonalene
På engelsk kalles de «Global Union Federation» (GLU) og er en sammenslutning av fagforbund innenfor en bestemt bransje. IndustriALL representerer industriarbeidere. De sentrale oppgavene er å kjempe for faglige rettigheter overfor arbeidsgivere og myndigheter, støtte medlemsorganisasjonene i deres arbeid og søke løsninger for problemer som ikke kan løses på nasjonalt plan. En konkretisering av dette finner du i gjeldende handlingsplan som anbefales til nærmere studium.
Eksempler på resultater av internasjonalt samarbeid
Høie brukte det meste av sin tid til en gjennomgang av to eksempler på praktiske resultater av IndustriALLs arbeid: klesindustri og skipsopphugging. Begge i Sør-Asia.

Tekstilindustri
I Bangladesh er det fire millioner som jobber i tekstilindustrien under forhold som til dels er dramatiske. I 2013 raste en stor fabrikk sammen. 1138 døde og rundt 2500 ble skadet. Arbeidere som kom seg ut i tide da det begynte å knake ble presset tilbake i bygningen og for mange med døden til følge. Det var klart at dette var på ingen måte den eneste livsfarlige arbeidsplassen i landet for tekstilarbeiderne.
Etter press fra IndustriALL og lokale fagforeninger ble det inngått avtale med produsentene for store merkenavn om å tillate uavhengige inspektører i lokalene. Disse har tll nå påpekt bort i mot 200 000 mangler. Hvis de ikke blir rettet, er det inngått avtale med merkenavnene om at de ikke kjøper produktene. De er naturligvis redde for at navnet taper prestisje i markedet. Forholdene for arbeiderne har utvilsomt blitt bedre siden 2013, farlige forhold er blitt rettet opp og mange bygninger er stengt, men fortsatt er det mye som gjenstår. Se denne artikkelen i The Diplomat fra 2023 om forholdene for tekstilarbeiderne i Bangladesh.
Høie understreket at det er god kontakt med de store merkenavnene i tekstilindustrien og at de viser forståelse på sentralt plan for de viktigste ILO-konvensjonene hvor spesielt retten til å fagorganisere seg og inngå kollektive avtaler er helt grunnleggende.

Skipsopphugging
Det andre eksemplet er skipsopphugging. https://shipbreakingplatform.org/ En virksomhet som for en stor del finner sted i Pakistan, India og Bangladesh. Høie karakteriserte mye av det som foregår for grotesk. Arbeidsstokken består for en stor del av migrantarbeidere og har tradisjonelt hverken hatt faglige rettigheter eller verneutstyr på det som blir betegnet som verdens farligste arbeidsplass. En milepæl i kampen for å rimelige betingelser på plass er den såkalte Hong-Kongkonvensjonen. Dette er en konvensjon som vil trå i kraft i juni i år og som pålegger firmaene å gjennomføre ganske omfattende HMS-tiltak for å gjøre arbeidsplassene trygge. IndustriALL har sammen med fagorganisasjoner i de berørte landene kjempet i mange år for å få de bindende bestemmelsene i konvensjonen på plass. Les mer om det her.
Dette er to industrigrener hvor man har kommet et godt stykke på vei til å rydde opp og som viser nytten av en internasjonal fagorganisasjon. Det har krevd god forhandlingstaktikk, solidaritet i organisasjonen, juridiske dokumenter som ILO-konvensjonene og rammeavtaler med multinasjonale selskaper.
Motkreftene
Høie avsluttet med å peke på de sterke motkreftene til fagorganisering man finner i mange land. Han framhevet USA som den største bøygen i øyeblikket. De amerikanske sørstatene hevdet han i dag er det vanskeligste området i verden å organisere fagforeninger. Motkreftene får sterk politisk støtte av Trump-regimet og på grunn av USAs store betydning i verdensøkonomien, er dette en betydelig bekymring for internasjonale fagbevegelse.
Trine Lise Sundnes fulgte opp denne kraftsalven med å si at fagorganisering og partssamarbeid er en forutsetning for et levende demokrati. Man kan godt peke på Norge som eksempel. Dagens Norge ville aldri sett ut som det gjør uten fagbevegelsen , dens forhandlingsrett og dens politiske veivalg.
Fellesforbundet og IndustriALL
Hege Espe avrundet med å kommentere arbeidet som gjøres gjennom IndustriAll-nettverket for å bedre forholdene i byggenæringen, spesielt for kvinner. Fellesforbundet er et av seks norske fagforbund som er tilsluttet IndustriALL hvor forbundet har en plass i styret. Det er også part i rammeavtalene som IndustriALL har inngått med Norske Skog, Aker og Norsk Hydro. Det er endelig verdt å nevne at Atle Høie gikk fra jobben som internasjonal sekretær i Fellesforbundet til å bli generalsekretær i det internasjonale forbundet.
LENKER:
Video om arbeidsforholdene for arbeiderne i skipsopphugging
Chemistry World, artikkel om forholdene i skipsopphugging (2022)