Protester i Serbia

av Sophie Matlary

Angripet på Ukraina berører alle europeere i dag, og det er vår plikt å kjempe mot angriperen, slik Vesten har gjort før. Enten det skjer gjennom politiske virkemidler, eller militærmakt. 

Hver sommer, gjennom hele barndommen, dro vi til Ungarn og Nord-Serbia. Faren min er flyktning fra Ungarn til Norge, og jeg vokste opp mellom ‘øst og vest. Jeg kjenner til Øst-Europa sin politikk og historie, fra familien, men også fra å selv ha bodd der – i både Ungarn og i Bulgaria.  

Serbia vender seg mot Kreml.  I disse dager snakker jeg mye med slektninger. Siden Putins krig startet, har vi diskutert endringene på Balkan. Om frykten, som gjenoppleves, for russerne og sovjettidens restriksjoner og brutalitet, og om tilbakevendingen av de anti-demokratiske kreftene som slo dype røtter i landet.

 Russisk innflytelse forsvant aldri på Balkan. I disse dager ser vi det serbiske regjeringspartiet,  ‘Srpska napredna stranka / Serbian Progressive Party’ SNS, som tviholder på all makt siden 2012 – i 13 år. Partiet, og statsministeren Vučić, anklages for korrupsjon, anti-demokratiske tendenser, samt tilhørighet med og troskap til Putin, og Kreml, istedenfor til Vesten – der de mottar penger

Mange måneder har gått  med protester. Protestene, ble startet av studentene i november 2024, etter at taket på et offentlig bygg kollapset og kostet 15 mennesker livet – med langt flere skadde.  Taket kollapset fordi byggearbeidet hadde store feil, og var  betalt for av SNS, uten reell sikring. SNS bruker penger flittig, men mest til egne lønninger, sier familien min der. ‘For eksempel ved å gi høye lønninger til de som er medlem av partiet, og ingen jobb til de som ikke er med’. 

SNS er en fare for demokratiet SNS-partiet sin ultranasjonalistiske og høyrevridde propaganda, har vendt en stor del av det serbiske folket mot EU, og mot vesteuropeiske land. Frykt for USA, Brüssel og NATO lever. SNS-partiet har støttet Serbias tilslutning til EU til en viss grad, og det fantes håp. Men, ifølge opposisjonen, var dette imidlertid bare et grep som ble tatt i bruk på grunn av store penge-overføringer fra EU. 

Serbia har forresten noen av de laveste lønningene i hele Europa i dag.

Misnøyen blant folket har vokst massivt, lenge før protestene startet, tilbake til starten av Ukrainakrigen. Men Moskva fortsetter med sine påvirkningskampanjer og regjeringen syns det er greit. Siden krigen  startet har serbere sett med uro på at regjeringen sakte innlemmer mer og mer av russisk ‘satelitt-politikk’. Kreml ser på SNS som en god alliert, og har som mål å holde Serbia utenfor NATO og EU. Det finnes kontinuerlig desinformasjon i Serbia, og hele Balkan:  Ukraina-krigen har for eksempel Putin vunnet for lenge siden, ifølge mediene i Serbia, og ‘fake news’ er overalt.

Det er derfor folk jeg kjenner er sinte. Hvor er de vestlige mediene? Hvorfor dekkes ikke den stille kvelningen av demokratiet?

Protestene startet i Beograd, 22 desember ifjor, da 100.000 mennesker samlet seg i gatene. Videre samlet flere seg senere i januar og februar. Den siste var i Novi Sad, i februar, med over 300.000 deltagere. Ikke bare studenter, men den politiske opposisjonen, bønder, unge og eldre, deltok.

 Dette er en trussel for SNS.

En kurskorreksjon fra EU er fortsatt mulig. Men da må Brüssel styre, delegere og straffe mer. Å ignorere valgfusk, medieundertrykkelse og det snikende autoritære Putin-regimet har katastrofale følger for Vest-Balkan og  EU. Brüssel undergraver egen troverdighet ved å tolerere demokratisk erosjon i regionen. Idealet og tanken om at man kan knytte EU-midler til demokratisk endring uten noen form for reelle reformer eller konkret håndhevelse, er videre helt meningsløst. Protestene er tydelige. De signaliserer et generasjonsskifte – et skifte som Brüssel ikke lenger kan ignorere. Den serbiske regjeringen, med Vučić som leder, vil aldri bli EUs strategiske partner. 

———————————————————————————————————————————————————

Bildet over artikkelen viser den ikoniske Sankt Sava kirka i Beograd. Statuen er av Karadorde, lederen av den første serbiske reisningen på 1800-tallet mot det ottomanske styret.

———————————————————————————————————————————————————-

LENKER

Gratis nettsteder med nyheter fra Serbia:

The Guardian/Serbia

Radio Free Europe/Serbia

Al-Jazeera/Serbia

Sentralt nettsted for å være oppdatert om Balkan (abonnement):

Balkan Insight