Uttalelser fra årsmøtet i Internasjonalt Forum
Vedtatt 12. februar 2025
Ukraina
Russlands aggressive og blodige angrepskrig i Ukraina representerer et brudd med alt frie demokratiske nasjoner står for, et angrep på suverenitet, folkerett og demokrati. Et angrep på europeiske verdier.
Norge har et historisk ansvar og en unik mulighet til å bidra til at Ukraina vinner krigen mot Russlands aggresjon. Som et sosialdemokratisk land med sterke verdier om solidaritet, demokrati og fred, må vi intensivere vår innsats både militært og humanitært for å sikre Ukrainas suverenitet og fremtid.
Norge bør trappe opp leveranser av avanserte våpensystemer som luftvern, artilleri og droner. Dette er avgjørende for å styrke Ukrainas forsvarsevne og balansere maktforholdet på slagmarken. Våre donasjoner av F-16-fly er et viktig skritt, men mer kan gjøres for å sikre at Ukraina har ressursene de trenger for å vinne krigen.
Det ukrainske sivilsamfunnet spiller en nøkkelrolle i landets motstandskamp. Ved å styrke lokale organisasjoner som arbeider med reformer, ytringsfrihet og gjenoppbygging, kan Norge bidra til et sterkere Ukraina som står imot både militære og politiske trusler fra Russland.
Norge må bruke sin posisjon i internasjonale fora til å samle støtte for Ukraina, samtidig som vi motvirker russisk propaganda og press. Dette inkluderer samarbeid med EU, NATO og FN for å opprettholde sanksjoner mot Russland og sikre koordinert våpenstøtte.
Internasjonalt Forum ber regjeringen om å ta initiativ til nye samtaler med partiene på Stortinget om økt støtte i Nansen-programmet. Ved å handle nå kan Norge bidra til en varig fred basert på rettferdighet og respekt for folkeretten, samtidig som vi forsvarer verdiene som vårt samfunn bygger på.
Palestina og Israel
Norge må stå fast ved sitt mangeårige engasjement for fred og stabilitet i Midtøsten. En fred bygget på folkeretten og to-statsløsning er den eneste bærekraftige løsningen på konflikten mellom israelere og palestinere. Ingen form for tvangsflytting kan aksepteres.
Vi anerkjenner både Israels rett til sikkerhet og palestinernes rett til selvbestemmelse, og roser regjeringens arbeid med samarbeidspartnere i regionen for å få en slutt på voldspiralen.
Som en sosialdemokratisk nasjon er Norges og Arbeiderpartiets utenrikspolitikk basert på prinsipper om solidaritet, menneskerettigheter og internasjonal rett. Anerkjennelsen av Palestina som stat reflekterer vår tro på at begge parter må ha legitime rammer for å leve side om side i fred. Samtidig støtter vi tiltak som styrker palestinske institusjoner og selvstyre, og vi oppfordrer til internasjonalt samarbeid for å sikre en inkluderende fredsprosess for å avslutte krigen og okkupasjonen.
Gjennom diplomati og humanitært arbeid må Norge være en tydelig stemme for fred og forsoning og jobbe for en framtid der to stater kan eksistere i fred, med rettferdighet og verdighet for alle.
Europasamarbeidet
Norge og Europa står overfor en tid med betydelig global usikkerhet, krig i Europa og eskalerende handelskonflikter. Det er på tide å revurdere vår tilknytning til EU.
Et medlemskap i EU kan styrke Norges økonomiske og politiske stabilitet ved å gi full tilgang til det indre marked og muligheten til å påvirke beslutningsprosesser som allerede har stor innvirkning på landet. Dette er spesielt viktig for norsk eksportorientert industri, som er sterkt avhengig av EUs markeder, hvor to tredjedeler av norsk eksport går i dag.
For at et medlemskap skal være mulig, må det finnes gode løsninger som ivaretar norske interesser innen landbruk og fiskeri. Landbruket må sikres støtteordninger som opprettholder bærekraftige distriktsnæringer. Midlene gjennom CAP, EUs felles landbrukspolitikk vil gi norske bønder tilgang til betydelige økonomiske støtteordninger som er spesielt relevant for norsk landbruk, inkludert spesifikke program rettet mot fjell- og distriktslandbruk. Dette kan bidra til å opprettholde gårdsdrift i områder som i dag er truet av nedleggelse. For fiskeri og havbruk trenger Norge fortatt gunstige kvoteavtaler i EU-markedet og betydelig innflytelse i havbruksforvaltningen. Det vil kreve grundige forhandlinger for landbruk og fiskeri for å balansere nasjonale interesser med EU-regelverk.
Et EU-medlemskap vil også gi Norge større innflytelse på handelspolitikk og sikkerhetsspørsmål i en stadig mer uforutsigbar verden. Dette kan bidra til å sikre norske arbeidsplasser og styrke verdiskapingen i eksportrettede næringer, samtidig som det gir Norge en mer aktiv rolle i det europeiske samarbeidet.
Internasjonalt Forum ber Arbeiderpartiet starte prosessen med å utrede et norsk medlemskap i EU med mål om å bli medlem.