av Morten Wetland
Amerikanske presidenters tiltredelsestaler har i nyere tid gjerne ikke vært brukt til å lansere detaljerte politiske initiativ, Da har de heller søkt å skape god stemning, optimisme og tro på at framtiden blir bedre enn nåtiden. Når Trump sier i talen at USAs gullalder begynner nå, så har det vært festaften i talerskriverstaben..
Men, – when the shit hits the fan – så fikk innvandrerne uten papirer og tillatelser, kriminelle, av flere valører, høre det. Det koster lite å si det. Så ble det sprøytemalt over det grønne skiftet. Det koster ham åpenbart ingen ting politisk å heie fram fossil energiproduksjon. Så det er helt unødvendig å parfymere utsagnene. Og dette er typisk for talen, at den viser hvilke saker som ikke vil ha noen politisk resonans hos Trump og hans folk i fire år, mens Biden var mottakelig.
Trump var innom behovet for handelspolitiske tiltak. Men Kina ble ikke nevnt med ett ord. Valget av hvem man skal gå i strupen på ved en sånn anledning bør avveies nøye. Panama fikk opplyst at USA skulle ha tilbake kanalen. Dette har vært fremme i det offentlige lys før tiltredelsen. Men, det er tyngre å få det opplest ved presidentens innsettelse. Altså hvis du er fra Panama. Danmark slapp unna. Grønland ble ikke nevnt. Men. Han sa at USA vil «expand our territory”. Det ble gjemt bort, så kanskje ikke så mange merket det. Danskene fikk det nok med seg. For hvilket territorium kan det ellers dreie seg om?
Utenriks- og sikkerhetspolitikk ble pakket inn i overordnete vendinger om at USA skulle igjen bli verdens utvilsomt viktigste land. Det lyder godt i amerikanske ører. Så når Ukraina ikke ble nevnt, henger det sammen med at de aller fleste amerikanere ikke vet hvor eller hva Ukraina er, mens Israel og Israel-lobbyen er mektig i USA, De fikk da også sitt. Men. I tilløpet til en svulstig avsluning gikk han ikke av veien for denne: «Our power will stop all wars»
Talen var middels lang, 2885 ord, som er normalt. Tidenes korteste er George Washington annen tiltredelsestale. Den var på 135 ord.
Tips fra redaksjonen:
NUPI-forskere har bidratt mye til debatten om konsekvensene av maktskiftet i Washington. En samling av de viktigste bidragene mellom valget 5. november og presidentinnsettelsen 20. januar finner du her: