Verdens største humanitære krise

Av Aslak Leesland

Målt etter omfanget av sivile lidelser er borgerkrigen i Sudan i særklasse den største pågående humanitære krisen i verden. Ikke nok med det: den truer med å øke dramatisk i omfang i løpet av de nærmeste månedene.

FN-eksperter anslår at halvparten av landets befolkning har akutt behov for nødhjelp. Det vil si 25 millioner mennesker. Ni millioner er på flukt i eget land. To millioner til har flyktet til nabolandene. 20 millioner barn får ikke skolegang. Mer enn halvparten av befolkningen får ingen helsehjelp.

Den pågående borgerkrigen brøt ut i april 2023 og hovedmotstanderne er to hærstyrker som slåss om økonomisk og politisk makt. SAF (Sudan Armed Forces) ledes av general al-Burhan. RSF (Rapid Support Forces) ledes av kommandør Hamdan Dagalo også kalt «Hemedti». I grove trekk kontrollerer SAF den østlige delen av landet med Nilen mens RSF kontrollerer Vest-Sudan. Det bør legges til at et betydelig antall lokale militsgrupper også deltar i volden og plyndringene. Drivkreftene i konflikten er kampen om penger og politisk makt, men også i økende grad etniske motsetninger og internasjonale interesser. Vi skal se nærmere på de siste.

En tidsinnstilt bombe

I Nord-Afrika. på Afrikas Horn  og i Midt-Østen er Sudan en tidsinnstilt bombe. Hvis det kommer til en regional eksplosjon, vil det føre til betydelige problemer også på globalt nivå. Flere stater i Midt-Østen foruten Russland støtter de krigførende partene fordi de har interesser i konflikten. Et ytterligere problem er at det nå er tegn til at etniske konflikter er i ferd med å spille en viktig rolle. RSF får aktiv støtte fra arabiske stammer mens SAF mobiliserer blant ikke-arabiske grupper. Mange etniske grupper befinner seg på begge sider av landegrensene som i sin tid ble trukket av europeiske kolonimakter uten hensyn til hva den lokale befolkningen måtte mene. Vesten har inntil nå ikke vist noe engasjement til fordel for noen av partene. FN er handlingslammet.

Gull og geografi

Hva er det som gjør Sudan interessant for utenverdenen? Svaret er dels gull  og dels geografi – landet er verdens niende største produsent av gull og ligger skrevs over Nilen med kystlinje mot Rødehavet.  

Noe av Sudans gull har i årevis blitt smuglet til Russland hvor det har bidratt til at russerne kan dempe virkningene av Vestens sanksjoner etter invasjonen av Ukraina. Smuglerruten var siden begynnelsen et samarbeid mellom RSF og den russiske Wagnergruppen. Derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at russiske våpen dukket opp i RSFs hender tidlig i borgerkrigen. 

SAFs internasjonale støttespillere

I april i år ble det klart at militære interesser trumpet interessen for gull. Russerne erklærte sin støtte til al-Burhan og SAF. Støtteerklæringen inneholdt også et tilbud om våpenforsyninger uten restriksjoner til tross for at Sikkerhetsrådet har vedtatt våpenembargo mot Sudan. Til gjengjeld lovte SAF-lederen å gå videre med en avtale fra 2019 om å opprette en russisk flåtebase i Port Sudan ved Rødehavet. Med det fikk konflikten en tydeligere storpolitisk ramme. Russerne konsulterte Iran før de offentliggjorde sin nye politikk. Noe som selvsagt ble lagt merke til i Vesten og Saudi-Arabia og ikke minst i Israel. Sudan har undertegnet «Abrahams-avtalene» som  står helt sentralt i israelsk utenrikspolitikk. Enhver trussel mot disse avtalene får alarmklokkene til å kime i Israels UD. Her er et israelsk perspektiv. 

Egypt støtter SAF både med fly og et ukjent antall soldater. Egypterne mener at al-Burhan er det beste kortet å satse på når det gjelder sikkerhet både for de to landenes betydelige handelsforbindelser og kontroll over flyktningstrømmen over grensen. De har også et annet svært viktig anliggende: kontrollen over Nilen, selve livsgrunnlaget for Egypt. Deres frykt er at den nybygde kjempedemningen som Etiopia har bygd nær kilden til Nilen i høylandet kan føre til mindre vann nedover elven under tørkeperioder i Etiopia. Kairo ønsker en stabil støttespiller i kampen om vannet. En sterk leder i Sudan som egypterne kan ha innflytelse over, er et foretrukket alternativ framfor et ustabilt demokrati.   

Ironisk nok er også Etiopia og Eritrea aktive støttespillere for al-Burhan.               

RSF har også venner i utlandet

Samtidig foreligger det sterke bevis for at Emiratene støtter RSF selv om de offisielt benekter dette. Det har fått enkelte observatører til å si at krigen i et regionalt perspektiv er en stedfortreder-krig mellom Saudi-Arabia og Emiratene om innflytelse i regionen. RSF får inn forsyninger via Tsjad og potensielle soldater fra flere av landene i Sahelområdet krysser den samme grensen. 

Sudankrigen har allerede ført til en humanitær katastrofe som hurtig kan bli av et  ekstremt omfang. I tillegg kan konflikten utarte til en regional storkonflikt  hvor sentrale aktører fra krigene både i Ukraina og Gaza blir trukket inn. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

LENKER:

Vi har samlet noen lenker som forklarer det aktuelle bildet nærmere og som er verdt å sjekke fra tid til annen for å holde seg oppdatert om den videre utviklingen.

Farlige omdreininger i Sudan-krigen Gunnar Sørbø, som er professor emeritus ved Christian Michelsens Institutt, publiserte 14. juni i år en artikkel i Panorama Nyheter som har vært nyttig ved utarbeidelsen av denne artikkelen.

Sudan´s Transition er en annen lesverdig artikkel av samme forfatter. Den er riktignok fra 2020, noe som gjør den til dels foreldet når det gjelder den generelle utviklingen, men den gir en god innføring i de regionale aktørenes mer langsiktige interesser.

Den tyske Friedrich Ebert Stiftung har publisert denne analysen på engelsk av de strategiske interessene til al-Burhan og de internasjonale aktørene involvert i konflikten.

Reliefweb publiserer annenhver måned en omfattende rapport om den akutte nøden i Sudan

Jamestown Foundation, en konservativ tenketank i Washington, har både betydelig kunnskap og skarpe analyser av utviklingen i Sudan og regionen.

Council on Foreign Relations publiserer nyheter og analyser av konflikten.

Sudan Transparency and Policy Tracker er en akademisk godt forankret kilde i Sudan uten åpenbar kontroll av noen krigførende part.