1. mai har fortsatt mening!

Den sies om 1. mai at den ikke bare er rød i kalenderen, men at denne dagen også er stenket med blod. Det var drapene på streikende arbeidere i Chigaco i 1896, som er opprinnelsen til markeringen av kampdagen. 

1.mai 2024 er knallrød:  

Titusener av palestinere og ukrainere har mistet livet siden forrige gang vi møttes for å markere arbeidstakers rettigheter og internasjonal solidaritet. 1.mai-togene i år farges av det blå-gule ukrainske og de palestinske flaggene. I Oslo Arbeiderparti går vi under parolen «Vi står sammen med folk i Palestina».

Men også fagforeningsfolk blir fortsatt tatt av dage. I 2023 ble det drept fagforeningsledere i åtte land, de fleste i Latin-Amerika. Et av dem er Colombia, hvor 15 fagforeningsfolk har blitt drept siden høsten 2022. 

I 2024 fortsetter vi derfor kampen mot urettferdighet og for internasjonal solidaritet. Vår regjering trapper stadig opp den norske innsatsen i Ukraina, Gaza og for anstendig arbeid i bistanden. 

Samtidig er 1. mai en dag for å feire store og små seire. Og i år er det positive nyheter å melde fra Colombia: Et halvt århundre etter at Norge innførte 40-timers-uke, reduserer Colombia nå arbeidsuka fra 48 til 42 timer.

Gratulerer med dagen!