Reisebrev fra Rødehavet

av Sophie Matlary

Jeg måtte dra til Saudi Arabia for å ta lappen.

Nå er det gått akkurat en måned siden jeg flyttet til Saudi Arabia, næmere sagt, til NEOM, der jeg jobber. Det har gått veldig bra, og jeg er storfornøyd med oppholdet, kollegaene, og stedet. Rett ved Rødehavet, i foten av høye ørkenfjell,  overfor turiststedene Sharm el Sheikh, og Hurghada, ligger byen som kanskje blir en stat en dag, og som trolig vil ha geopolitisk påvirkning langt utenfor grensene

NEOM er et av – eller kanskje verdens – største og mest ambisiøse byggeprosjekt akkurat nå. Det er trolig det dyreste også. Tenk litt på Dubai, som gikk fra å være et sted der man dykket etter perler, og der det kun bodde beduiner nesten, til å bli en av verdens mest kjente byer.

Prosjektet NEOM er så massivt at det er vanskelig å forestille seg hvordan det vil se ut den dagen det blir ferdig, men planleggingen, det vil si  – arkitekturen, regnskapet, og byggearbeidet, er klart eller går for fullt, og har gjort det de siste årene.

Jeg sitter for det meste inne på kontoret, og ser ikke så mye til prosjektene I seg selv, men omringet av hyggelige kollegaer fra hele verden, er miljøet topp. Som verdensvant, flerspråklig, multikulturell og litt nerdete – så har jeg det som plommen i egget. Slik min sjef sa, som kommer fra Nord-England; ‘dette er kanskje det eneste stedet jeg har jobbet der jeg har følt meg utenfor’. Jeg skjønte selvsagt hva han pekte på, for det å være kun fra ‘et land’ er kanskje noe de færreste er, her.

Kollegaene mine er vel det nærmeste man kommer et mini-FN, der alle land, religioner og etnisiteter møtes.

Det vakreste er kanskje blandingen av lokale, ambisiøse og kloke saudi-arabere, sammen med alle mulige andre, fra utlandet. Dette er en melting pot av de helt sjeldne, og høy arbeidskapasitet kombinert med dykking, klatring, turer i ørkenen og fjellet – gjør at både kropp og sjel har det fint. Her er det dessuten veldig sosialt, og man kan sammenligne det med en svært moderne om ikke velstående campus, der man nesten kan ende opp med for mange sosiale aktiviteter, slik at man trenger litt alenetid. Vel, alenetid blir det lite av, for her skal det gpdt gjøres å takke nei til de mange mulighetene man får.

I min familie er det ingen kvinner som har lappen. Når mormor ikke hadde den, tok mamma ikke den, så tok søsteren min ikke den, og til slutt, tok ikke jeg den heller. Vel, å tro at det var I Saudi Arabia og ikke I Norge alt det skulle endres på er overraskende, men det er her jeg har begynt å kjøre, og tenker å ta lappen. Det blir en av tre sertifikat jeg tar innen kort tid, etter at jeg blir ferdig med etterforsker- sertifikatet og dykkersertifikatet.

Med tanke på konfliktene som finnes rundt hele stedet, bare kilometer unna, og de kontinuerlige angrepene i Rødehavet, så skulle man ikke tro at et land kunne være så stabilt, og at NEOM ville tiltrekke seg så mange utenlandske aktører og ansatte. Vel, det klarer prosjektet  I rekordfart, og jeg tror vi som jobber her alltid vil minnes tilbake til den gangen vi var med på noe helt unikt, ikke bare regionalt, men kanskje også globalt.

Saudi Arabia er også blitt en massiv turist hub, med over 100 millioner besøkende I 2023. Det finnes ikke mangel på kreativitet, utvikling, modernitet, men også tradisjoner, slik som gjestfrihet og respekt, noe som gjør landet svært behagelig å bo i og besøke.

Ønsker du å bli medlem i Internasjonalt Forum?
Fyll ut skjemaet under – velkommen!

Priser på medlemskap, pr. kalenderår Yrkesaktiv (for de som er i jobb): 300 kr. Ikke yrkesaktiv (for studenter, pensjonister, ledige, osv.): 150 kr.