Gjengproblematikk i Oslo, og arbeiderpartiets politikk
‘Mann, du er borte, hvor tok du veien? Du er gone,
Skiter i hvem du er, hvem du var, hva du sa,
What you got against us,
Vil du vara med i krigen, det går fort, du er gone’.
TOUTOU, Haval (2022)
Dette verset synger rapperen Haval i sin siste sang ’TOUTOU’. Sangen er kjempepopulær i Sverige, og ellers i Europa, og forteller om gjeng-oppgjør, våpen og drap. For de som ikke er kjent med Haval er han en gjengleder – og også en kjent rapper fra Stockholm. Han laget denne rappe-sangen til en annen svensk rapper, ved navn Einar, som bevis på at han hadde fått han drept i 2021, ref verset ‘vil du vara med i krigen, det går fort, du er gone’.
i USA minnes fortsatt fansen rapperen Tupac som skrev låten ’Changes’;
‘The penitentiary is packed
And it’s filled with blacks,
But some things will never change,
Trying to show them another way
Than to stay in the dope game’
CHANGES, Tupac Shakur (1998)
Tupac synger om – gjenger, dopkultur og drap, uavhengig av rase eller etnisitet – på 90-tallet i USA er det likt som i dag, salg av dop og gjengkultur går hånd i hånd.
Disse to sangene ble utgitt i 1998 og i 2022, og det er nesten 25 års forskjell mellom dem. Likevel er tekstene like relevante nå som før, for gjengproblematikken og de sosiale problemene som følger blir ikke mindre hyppige noen steder.
Skandinaviske rappere påvirker våre ungdom:
For ‘gangsterlivsstilen’ som Haval rapper om, blir bare en mer og mer populær livsstil blant ungdom og yngre, spesielt i de større norske byene. Alt fra klesstilen de unge må ha, lett gjenkjennelig– med joggebukser, boblejakker, NIKE-sko – til det å også trenge dyrere plagg som Louis Vuitton, Balenciaga, Dior, til en spesiell måte å snakke på, og oppføre seg på – der man er tro mot ‘gjengen sin’. ‘Jobben’ til gjengmedlemmene – består i det å selge hasj og annen narkotika – men også til større eller mindre tyverier og bedrageri. Dette er former for kriminelle handlinger som tidligere tilhørte langt eldre kriminelle fra tunge miljøer, og ikke ungdom. Se bare på hvor populær Stockholmsbaserte ‘Snabba Cash’ serien er, så ser man hvorfor de unge trekkes inn i disse miljøene som tar for seg de samme tingene hver gang: penger, dop og våpen. En dødelig kombo.
Et negativt press:
Mange Oslo-ungdommer ser i dag til andre unge på samme alder som tjener penger på å selge narkotika. Alt annet enn den ‘kjedelige hverdagen’ – som består i å det å gå på skole, studere, jobbe, betale skatt, og generelt tilhøre et mer tradisjonelt, regulert samfunn med lov og orden: De søker seg heller til mer adrenalin og spenning, mer ‘quick fixes’ som løsningen på en kjedelig hverdag – noe de får gjennom å være med i gjenger. Vi kan ikke peke på at problemene til ungdommene oppstår fordi de såpass fattige at de må bli med i gjenger og må ty til kriminelle handlinger for å overleve. Det er heller slik at mange unge i dag vil ha mer penger og ting, og de vil ha dette raskt. Samtidig gjør de uregulerte sosiale mediene saken svært vanskelig; her vises klokker, jakker, biler, våpen, og pengesedler frem og er tilgjengelig å beundre for alle som har en telefon.
Skyting og knivstikking i Oslo – et politisk problem
Man må erkjenne at i dag, er rappere og kjendiser ganske lik mange politikere: De har gjerne samme mål – makt, penger og innflytelse. De søker seg ofte til rampelyset, og vil ha makt og påvirkning. De vil ofte påvirke og lede samfunnsgrupper i ulike retninger noe de får til. Rappere som politikere har ekstremt mye påvirkningskraft på de unge, og gjerne de som ser etter rollemodeller i nærmiljøet.
Det har vært skyting 22 ganger i Oslo så langt i år. Tre personer er drept, elleve skadd. Kniv er det foretrukne våpenet i gjengmiljøene – bl.a. fordi det er lett å anskaffe, og det oppdages sjelden. Den mest utbredte knivtypen er machete, som pleide å selges uten aldersgrense og til en lav pris på nett og i butikker. Arbeiderpartiet var klar og tydelig på at det måtte forbys, og heldigvis har regjeringen siden juni innført et forbud mot salg av machete.
Likevel viser statistikk at rundt halvparten av straffedømte dømmes for ny kriminalitet i løpet av fem år. Etter at samfunnet har brukt ressurser under soning, glipper det i møtet med samfunnet.
Arbeiderpartiets politikk her:
Regjeringen forsøker å finne løsninger på gjengproblematikken, og snakker ofte om at man må prioritere ‘exit-program’ for unge gjengmedlemmer, eller gjøre det mer populært og attraktivt å holde på med andre aktiviteter – slik som idrett eller musikk – i utsatte bydeler. På tross av disse tiltakene viser likevel statistikk at rundt halvparten av straffedømte dømmes for ny kriminalitet i løpet av få år. Disse politiske tiltakene er viktige, men gjentatte ganger glemmer vi likevel en viktig ting: Den reelle industrien som gjør at gjengene vokser og flere unge søker seg dit, opprettholdes ikke av rappere som Haval eller Tupac: For det er den tunge narkotika-milliardindustrien som har skylden: bakmennene og mafiaen, som står bak innførselen av dop til Norge, og distribusjonen av denne, er de som leder an.
Og så lenge vi ikke tar ondet ved roten og fjerner mafiaen som står bak dop-industrien, så er vi like langt. Å være med i en gjeng er kanskje et av de største problemene vi har som samfunn og en gjentagende utfordring, og hvis vi bare tar tak i symptomene på problemet og ikke bakmennene, så vil det fortsette å være flere og flere unge som søker seg til gjenger.
Det er politikernes oppgave å ta det store oppgjøret:
De eneste som kan gjøre noe med dette er politikerne, og regjeringen: Ta tak i ondet ved roten – våg å ta i de organiserte gruppene som kontrollerer storbyene og nettverkene, fra de pakistanske miljøene, til de albanske og kinesiske og utallige andre. Med riktig maktbruk fra politiet, og med riktig kompetanse, kan man få til en endring gradvis. Våre unge trenger det, og vi trenger det.