En hedersmann er borte

Kjell Erling Gulbrandsen til minne

En bauta i arbeiderbevegelsen i Oslo, Kjell Gulbrandsen, gikk bort 17. november. Han ble 89 år.

Kjell Gulbrandsen satte sitt preg på AUF i Oslo, Oslo Arbeidersamfunn og Aps Internasjonalt Forum i en årrekke. I Oslo Arbeidersamfunn greide han å redde en del av den verdifulle arbeiderkunsten da vannet flommet inn i kjelleren der de ble lagret. Det dreide seg blant annet om verk av Reidar Aunli. Selv om mye av kunsten ble solgt da Thon overtok Samfunnshuset, ble Samfunnssalen med sin veggkunst fredet.

Vi i Internasjonalt Forum skylder Kjell mye. Han var en av stifterne av laget vårt i 19777, sammen med bl. a. Kaare Sandegren, Aslak Leesland og Ørjan Johansen. Alltid den som stilte på møtene og var med på oppryddingen etterpå.

Kjell vokste opp på Kistefoss og var 12 år da freden kom. Som AUF-er sørget han for at Utøya ble i ungdomsbevegelsens eie. Han var fra starten av romsjef, og han kjørte ferjen, som etter hvert ble kalt «Reiulf», i mange somre. Han var lenge både fergemann og vaktmester på Utøya. Kjell fant sin Kari på Utøya. Han sa en gang at «Utøya ble det største ekteskapsmarkedet i Norge». Og la til:» Den øya er en del av livet mitt. Det var som et paradis.»

Kjell var sterkt engasjert antiapartheidarbeidet for et demokratisk Sør-Afrika. Det var stort da han i 1993, sammen med Marit Nybakk, fikk være til stede på den første frie kongressen til frigjøringsbevegelsen ANC i Durban i Sør Afrika. Samme år fikk han også møte ANC lederen Nelson Mandela ved fredsprisutdelingen i Oslo.

Kari døde brått og uventet for 2-3 år siden. For Kjell var det som om solen gikk ned. Hans elskede Kari betydde alt.

Vi skylder Kjell så mye, en dyktig midtbanespiller på Arbeiderpartiets A-lag.

Vi lyser fred over Kjell Gulbrandsens minne.

Marit Nybakk, Aslak Leesland, Ørjan Johansen, Lasse Efskind

——————————————————————————————————————–

Nedenstående er skrevet av Lasse Efskind: