Sør Italia- femstjernersbevegelsen

/

Slik ser kartet over partiene som vant i hver kommune ut. Grått og rødt er IKKE populistiske partier. Dermed har populistiske partier vunnet frem i nesten alle landets tusenvis av kommuner. I Nord- og Sentral-Italia dominerer den kvasi-neofascisten Fratelli d’Italia. I sør regjerer Femstjernebevegelsen. Femstjernersbevegelsen har «dyrket» Sør-Italias velgermasse ved å gjøre en betydelig del av den midlertidig eller helt avhengig av borgerlønn. Borgerlønnen er en garantert minsteinntekt innført i 2019. Prinsippet er at borgerlønnen kun utbetales til de som virkelig trenger det, mot løftet om at de skal søke jobb, men i praksis skaper det en tvilsom insentivstruktur i en del av Italia hvor lønnsnivåene er svært lave (innbyggerlønnen gir samme inntekt uavhengig av region, men både levekostnadene og lønnsnivået er mye høyere i Nord-Italia).

55 % av utbetalingene går til de søritalienske regionene (inkludert øyene) som har omtrent en tredjedel av befolkningen. Omtrent 20 % går til regionen Campania (Napoli-regionen), som har mindre enn 10 % av landets totale befolkning.

Legg merke til hvordan de fleste av de store byene i nord er røde (Milano, Torino, Genova, Firenze og Bologna). Roma skifter farge ganske ofte: denne gangen er byen mørkeblå. I alle sør-italienske byer har Femstjernebevegelsen vunnet (Napoli, Bari, Catania, Palermo).

Tekst: Michael Gentile, Professor i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo

Om Femstjernersbevegelsen:

Femstjernersbevegelsen er vanskelig å plassere på en tradisjonell høyre-venstre-akse i politikken, men oppstod som en protestbevegelse som først og fremst ønsket å ta et oppgjør med de etablerte politiske partiene i Italia. Bevegelsen, som ble ledet av komikeren Beppe Grillo, ønsket særlig å sette søkelyset på korrupsjon og maktmisbruk blant italienske politikere.

Femstjernersbevegelsen har stilt til valg siden 2010, og regnes som et politisk parti, selv om noen av medlemmene i begynnelsen helst ville omtale partiet som en «bevegelse».

De fem stjernene som det refereres til i partiets navn symboliserte i utgangspunktet fem kjernesaker for Femstjernersbevegelsen: Vann, miljø, transport, utvikling og energi. Senere ble kjernesaken «energi» byttet ut med «konnektivitet», som skal forstås som «internettilkobling» eller «internettilgang».

Kilder:

Store norske leksikon:

https://snl.no/Femstjernersbevegelsen

Tallene for borgerlønnen her:
https://quifinanza.it/lavoro/video/reddito-di-cittadinanza-il-55-va-al-sud-e-nelle-isole/645531/.

Kartet over kommunevalgresultatet er basert på data fra innenriksdepartementet. Det har i alle fall blitt tweetet i forskjellige versjoner av aviser, eksperter osv., for eksempel her:
https://pbs.twimg.com/media/Fdpz4MnXgAIvLll?format=jpg&name=4096×4096

Her kan du finne litt ekstra kartmateriell om valgresultatet; fremfor alt er valgdeltakelseskartet interessant – som viser dramatiske forskjeller mellom nord og sør:
https://www.editorialedomani.it/economia/dati/tutti-i-dati-delle-elezioni-politiche-2022-risultati-live- aggiornamenti-thrcu51k

Fakta

Forrige artikkel

Kanonbåtdiplomati og Taiwan

Neste artikkel

Norge skal bli en grønn industrikjempe

Siste fra Europa

Gaza og Arbeiderpartiet

Av Kim Noguera Gabrielli, leder av Internajonalt Forum Siden terrorangrepet mot Israel 7. oktober er over 25.000 sivile