Afrika – det mangfoldige kontinentet

Bildet som folk flest har av Afrika er dels en arv fra kolonitiden, dels preget av stereotypier.

Det snakkes ofte om Afrika som om det skulle være ett land. I virkeligheten er det 55 land med godt over en milliard innbyggere. 55 land der gjennomsnittslandet er fire ganger større enn Norge. Fortsatt deles landene ofte i engelskspråklige og franskspråklige. Noen få omtales som om de tilhører et annet europeisk språkområde. Riktignok er disse europeiske språkene offisielle språk i de fleste land, men det snakkes bortimot to tusen forskjellige språk i afrikanske hjem. Bare i en brøkdel av familiene snakker barn til foreldrene sine på et europeisk språk. Ofte er bildet som folk flest får på netthinnen når Afrika blir nevnt jungler, savanner, ville dyr, fattigdom og folk i tradisjonelle klær.

Vi vil presentere noen artikler og noen nettadresser som viser et kontinent hvor det tradisjonelle afrikabildet blir utfordret.

OM STEREOTYPIER OG MANGLENDE OPPMERKSOMHET

Vi begynner med en klassisk, lett ironiserende artikkel som påpeker skjevheten i det europeiske bildet av Afrika, av den kenyanske forfatteren Binyavanga Wainaina i Granta Magazine fra 2006 : «How to Write About Africa«

Samme perspektiv blir på en humoristisk måte framført av den nigerianske forfatteren  Chimamanda Ngozi Adichie i dette foredraget på youtube.

I juli 2021 publiserte Eivind Fjeldstad og Halle Jørn Hanssen en artikkel i Bistandsaktuelt om norske mediers manglende dekning av Afrika: «Afrika, kontinentet som ble borte i norske medier«.

NYHETSKANALER

Blant nettsteder som fokuserer på nyhetsformidling, vil vi nevne tre:

Africa Report er en sentral kilde for de som ønsker aktuell nyhetsdekning fra hele kontinentet foruten utvalgte bakgrunnsartikler. Mange av artiklene krever imidlertid abonnement som koster $ 13.00 for fire uker.

Africa News er en nyhetskanal som blir konstant oppdatert med nye meldinger og videoer, deriblant TV-nyheter. De sier selv at «Africanews covers sub-African and international news and business stories 24/7 in French and English languages from an African perspective».

AllAfrica er et annet nettsted som hevder å formidle 800 meldinger hver dag fra mer enn 130 afrikanske nyhetskilder foruten fra egne reportere i utvalgte land på kontinentet.

AVISER

Det fins et stort antall dagsaviser i Afrika av varierende kvalitet. Klikk her for en oversikt over de viktigste. Vi er tilbakeholdne med å trekke fram noen spesielt, men er fristet til å peke på Mail & Guardian som er dominert av nyheter fra Sør-Afrika men også er godt informert om omkringliggende land. Sjekk også den nigerianske Guardian som foruten lokale nyheter har stoff fra hele kontinentet og den kenyanske Daily Nation.

KOMMENTARER OG ANALYSER

Africa is a Country publiserer tankevekkende kommentarer til politikk og kultur på kontinentet. Det kenyanske nettstedet The Elephant tar i følge eget utsagn sikte på å få folk til å reflektere over samfunnsutviklingen. Her finnes både kommentarer, TV-intervjuer og podcaster. Kenya og landene på Afrikas Horn står i sentrum.

NOEN GODE IKKE-AFRIKANSKE KILDER

Det er grunn til å gjøre oppmerksom på nettstedet til det lille aktive miljøet rundt Fellesrådet for Afrika og nettstedet som de står bak afrika.no.

For en analyse av pågående konflikter på kontinentet og forslag til hvordan de kan løses, gå til nettstedet til International Crisis Group.