1. mai er viktigere enn på lenge!

Bilder: Bjarne Eikefjord.

På grunn av koronasituasjonen ble 1. maifeiringen 2021 lavmælt, og uten demonstrasjoner, tog og janitsjarkorps. Internasjonalt Forum hadde imidlertid ansvaret for å bekranse Wergelandsstatuen i Spikersuppa innenfor koronareglene. Arrangementet ble gjennomført uten høyttalere, uten musikk, uten lange taler og uten det vanlige toget til frokost på Stortinget og bare 10 forhåndspåmeldte til stede som stod med to meters mellomrom og hørte velkomstord fra leder Marit Nybakk og appellen til 1. mai ansvarlig Anne Lise Ryel. Lasse Efskind stilte som vanlig med fanen han har designet og bekostet for Internasjonalt Forum.

Marit Nybakks åpning (video)

Anne Lise Ryels appell (video)

Anne Lise Ryels appell ved Wergelandsstatuen

Gratulerer med dagen! Det er en fin 1.mai tradisjon å møtes her for å hedre Wergelands minne. Wergeland gjorde mye for å forbedre VANLIGE folks kår. DET ligger også i vår sjel. Vårt program for de neste år befester nettopp det: Nå er det VANLIGE folks tur.

VIRUSET HAR TATT LIVET AV MILLIONER

Marit (Nybakk) sa i fjor: «På årets internasjonale solidaritetsdag minnes vi alle dem som koronaviruset har tatt livet av rundt i verden».

Lite ante vi da at dette utsagnet må gjentas i år. Og det er langt, langt flere å minnes. Da snakket vi om noen tusen, nå er det langt over 3 millioner døde.

Anne Lise Ryel foran Wergelandsstatuen. Foto: Bjarne Eikefjord

VI ER IKKE I SAMME BÅT

Marit sa: «pandemien treffer ikke likt. Vi er ikke i samme båt».

Lite ante vi da hvor tydelig nettopp dette skulle bli det året som har gått. Krisen har rammet urettferdig. De som rammes hardest er de som har det vanskeligst fra før. Det er forskjell på å miste jobben og å ha hjemmekontor. Alt for mange står utenfor arbeidslivet.

SKJEV FORDELING INTERNASJONALT

Som Jonas har sagt: «Koronakrisen har satt et forstørrelsesglass på mange av utfordringene folk hadde fra før».

Vi må støtte opp om de som trenger det mest, ikke de som har mest fra før. Solidaritet og rettferdighet; det er vår ledestjerne. Det er en skjev fordeling av vaksinen globalt. Det er nesten kun rike land som har startet massevaksineringen.

20-åringer i Norge vil antakelig være ferdig vaksinert før helsearbeidere i Afrika begynner å bli vaksinert. Vi må stå opp for vaksine-solidaritet, for rettferdighet. Ufattelige kriser utspiller seg mange steder. I Brasil fornekter lederne realitetene med det resultat at pandemien har ført til det som beskrives som  folkemord. I India er helsevesenet på vei mot full kollaps. Så mye lidelse, så mange som mangler medisiner, mangler oksygen, mangler en sykeseng, mangler faglært hjelp, mangler nødvendig omsorg. Ingen er trygge for pandemien før alle er trygge. Vi må stå opp for solidaritet, for rettferdighet.

Marit Nybakk ønsker velkommen. Foto: Bjarne Eikefjord

ANDRE URETTFERDIGHETER GÅR UNDER RADAREN

Pandemien, smittevern, vaksiner, prioriteringer – får all oppmerksomhet. Andre konflikter og urettferdigheter går under radaren. Nasjonalkonservative og høyrepopulistiske retninger vinner frem i mange, mange land. Likestilling og menneskerettigheter svekkes under dekke av tradisjon, nasjonalisme, religion, «familieverdier». Tyrkia har nettopp trukket seg fra konvensjonen mot vold i nære relasjoner, mot voldtekt av kvinner i familiesituasjoner. Andre land vurderer det samme. Abort er i realiteten forbudt i Polen. Andre land vurderer det samme. Vold mot kvinner i krig er blitt et våpen som brukes for å oppnå militære mål. Kalde gufs. Vi vil ikke ha det slik.

DENNE DAGEN ER VIKTIGERE ENN PÅ LENGE:

  • Den skal minne oss om verdiene samhold, solidaritet, rettferdighet, fellesskap. Frihet.
  • Den skal minne oss om at vi har mye å kjempe for.
  • Den skal minne oss om at vi har et valg å vinne! 

Takk. Og igjen: Gratulerer med dagen!