Politikken tar ikke sommerferie i Europa

Til tross for at vi nå omstiller oss til feriemodus, skal det gjennomføres flere valg i europeiske land i løpet av sommeren. Europabevegelsen har laget denne oversikten som er nyttig for de som vil følge med.


  • Polen: presidentvalg 28. juni. Sittende president Andrzej Duda, som er alliert med det regjerende Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), kjemper for gjenvalg. Han har gjort LHBT-rettigheter til en hovedsak og kaller det en «ideologi» farligere enn kommunismen. Men de siste meningsmålingenen tyder på dødt løp i andre runde mellom Duda og hovedutfordreren Rafal Trzaskowski, som i dag er ordfører i Warszawa.
  • Frankrike: lokalvalg 28. juni. Emmanuel Macrons parti sliter i motbakke og vil trolig ikke vinne i noen store byer. Dette kan skade presidentens omdømme og gjøre at flere partimedlemmer forlater skipet. I Paris går det mot gjenvalg for den sosialistiske ordføreren Anne Hidalgo.
  • Kroatia: parlamentsvalg 5. juli. Det regjerende sentrum-høyre-partiet HDZ må kanskje forme en koalisjon med det nye nasjonalistpartiet ledet av folkemusikeren Miroslav Skoro. Valgkampen har vært dominert av svært kraftige angrep på landets serbiske minoritet, og det strengt anti-serbiske partiet til Skoro forventes å få opp mot 15 prosent av stemmene i valget. 
  • Nord-Makedonia: parlamentsvalg 15. juli. På forhånd antok man at valgkampen hovedsakelig ville dreie seg om regjeringens plan om å melde landet inn i EU. Det regjerende sosialdemokratiske partiet har gjort dette til sitt store politiske prosjekt og møtt motstand fra opposisjonen. Koronapandemien har imidlertid overtatt som den avgjørende saken.
  • Hviterussland: presidentvalg 9. august. Alexander Lukashenko, kjent som «Europas siste diktator», går til valg på sin sjette strake periode som president siden 1994. Men ifølge ekspertene risikerer han for første gang på lang tid å tape. Flere av motkandidatene framstår som realistiske utfordrere, og Lukashenko har fått massiv kritikk for svak håndtering av pandemien. Regjeringen forsøker nå å forhindre kandidatene fra å drive valgkamp.

Kartet over artikkelen er hentet fra https://www.nationsonline.org/