HVA NÅ ANC?

Dette innlegget er skrevet av Marit Nybakk.

Marit Nybakk, leder av Internasjonalt Forum

Hele verdenspressen skriver nå om opptøyer og demonstrasjoner i USA etter videoen som viser at afroamerikanske George Floyd blir kvalt av at tre hvite politimenn. Ugjerningen har skapt raseri over hele kontinentet  og avsky i hele verden.

I ly av medienes fokusering på Trumps USA – og nesten uten mediedekning i vesten, fyller lyden av sirener gatene i Sør-Afrikas fattige bydeler. Da folk ble sendt hjem på grunn av Corona, sto mange uten mat og andre livsnødvendige varer. President Cyril Ramaphosa øker sosialhjelpen i seks måneder og har lagt fram en krisepakke.

Allerede lever en tredjedel av befolkningen på sosialhjelp, den offisielle arbeidsledigheten er på 25 prosent, reelt trolig 40 prosent ifølge kilder.

I den tidligere apartheidstaten med frigjøringsbevegelsen, nå partiet, ANC ved makten, demonstrerer mange  svarte mot sine elendige levekår. ANC har ikke bidratt til et stabilt samfunn med utjamning og likestilling. De hvite er fortsatt de mest  velstående, selv om antallet svarte  med bra inntekt øker. Medier og diplomater rapporterer om korrupsjon og ledere som skor seg økonomisk. Med Coronakrisen i tillegg, tar folket til gatene. Denne gangen mot sine egne.

Regjeringen har satt 73000 soldater i beredskap. I tillegg kommer de med en krisepakke  på 280 milliarder norske kroner, 500 milliarder rand. Bilder viser barn i kø for mat i fattige områder. Her mangler bl a. såpe og rent vann. Sultne mennesker raner matbutikker.

Og nesten ubegripelig: Sør- Afrika har flest Coronasmittede på det afrikanske kontinentet.

I 1993 var jeg på ANCs første frie kongress siden begynnelsen på 60 tallet. I gymsalen på universitetet i Durban Apartheidregimet var over, framtida var deres. Hva skjedde med frigjøringsbevegelsen som hadde hele verdens støtte i den mest omfattende solidaritetsbevegelsen noensinne?

Hilsen Marit