Brexitforhandlingene på randen av kollaps (igjen)

For å minne om at Brexitprosessen på ingen måte er fullført, har vi sakset denne orienteringen om den aktuelle forhandlingssituasjonen fra Europa-bevegelsens nyhetsbrev. Ingen tvil om at den aktuelle situasjonen virker nokså dramatisk, men på den annen side er det ganske vanlig at posisjoner endrer seg raskt like før det er satt en deadline.


Orientering fra Europabevegelsen:

«Det har vært velsignet stille om brexit den siste tiden, men nå er forhandlingene igjen i trøbbel. Etter den seneste forhandlingsrunden gikk begge parter ut i media og kritiserte hverandre kraftig. Storbritannias sjefsforhandler David Frost var irritert over at EU nekter å inngå kompromisser i de store konfliktsakene. EUs sjefsforhandler Michel Barnier kalte det på sin side for en ”skuffende” runde og uttalte at de britiske forhandlerne ikke har villet gå inn i en reell diskusjon om felles spilleregler.
 
De største kildene til uenighet er fiskeripolitikk og EUs krav om at Storbritannia må godta felles reguleringer og standarder for å få tilgang til det europeiske markedet. Stemningen ble enda dårligere denne uka: først skrev Frost i et brev til Barnier at EU stiller krav til Storbritannia som «ethvert demokratisk land» ville forkaste. Deretter la britene fram et kontroversielt forslag om grensekontroller i Nord-Irland
 
Nå gjenstår kun én forhandlingsrunde før Boris Johnson og Ursula von der Leyen skal ha et avgjørende møte i midten av juni. Fra EU-hold hevdes det at forhandlingene må utsettes, men Downing Street har stått fast på at dette er utelukket. Fristen for å forlenge overgangsperioden er 1. juli»


LENKER:

Politicos Brexitside virker godt informert og oppdateres hyppig.

En vurdering av britenes strategi i The Economist, 18. april

Wikipedia følger de store linjene i forhandlingene og forklarer de viktigste stridsspørsmålene på en enkel måte.

LOs Brüsselkontor har publisert denne betraktningen om den aktuelle situasjonen for Nord-Irland – den kanskje vanskeligste nøtten i forbindelse med Brexit.