Flere jihadistgrupper har etablert seg mer eller mindre permanent tvers over det afrikanske kontinentet sør i Sahara og i det såkalte Sahel-beltet.
I Libya opererer mer enn 100 militser hvorav al Qaida og Islamic State in the Greater Sahara er de mest kjente jihadistgruppene. I Algerie er al Qaida fortsatt aktive og mange av de sentrale lederne har sin erfaring fra Afghanistan.
IS (Daesh) har gjennomført angrep så langt sør som i Kongo, sammen med en milits fra Uganda, som har som mål å skape en islamsk stat.
I Mali, Mauritania, Niger, Tsjad og Burkina Faso har Frankrike i spissen for en gruppe vestlige land satt inn 5000 mann, operasjon Barkhane, for å demme opp mot jihadistgruppene som opererer i området.
FN har over 16000 mann i Mali, Minusma, for å stanse jihadistopprørere. Hvorav noen fra Norge. Så langt er nesten 200 FN-personell drept.
I Nigeria har Boko Haram vært i kamp med regjeringen siden 2009. I 2018 angrep en ny gruppe islamister, Islamic State West Africa Province, en militærleir og tok livet av 100 soldater.
I Burkina Faso er 135000 fordrevet fra sine hjem av al Qaida og Islamic State. Rundt 500 er drept.
I Kamerun er Boko Haram aktive. Der er mer enn 2500 drept av Boko Haram, og flere kvinner er bortført.
Lengst i øst har Sudans militære styrtet landets diktator uten at jihadistene har fått fotefeste, men det er utvilsomt noe de vil forsøke på.
- Forøvrig er jihadistenes mest kjente leder, Abu Bakr al- Baghdadi, tilsynelatende i livet, selv om ISIL i selverklærte kalifatet i Syria og Irak er nedkjempet.
Terroristen al-Baghdadi, som egentlig heter Ibrahim Awwad Ibrahim al- Badri, lot høre fra seg siste gang i april i år da han i en video hevdet at terroranslaget på Sri Lanka var en del av hevnen som ventet på Vestlige land etter tapet av IS-terrotorium i Syria og Irak.