dpatopbilder - HANDOUT - 09.06.2018, Charlevoix, La Malbaie, Quebec, Kanada: Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU, M) spricht mit US-Präsident Donald Trump (r) während der Beratungen am Rande der offiziellen Tagesordnung. Emmanuel Macron (2.v.l), Präsident von Frankreich, Shinzo Abe (4.v.r), Ministerpräsident von Japan, und John Bolton, Nationaler Sicherheitsberater der USA, verfolgen das Gespräch. Foto: Jesco Denzel/Bundesregierung /dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung und nur mit vollständiger Nennung des vorstehenden Credits +++ dpa-Bildfunk +++

Verden fra Merkels ståsted

Det går mot slutten av Angela Merkels kanslerperiode. Hun vil gå av senest i 2021, men ingen vet nøyaktig når. Det kan like gjerne bli om noen få måneder som om to år. Der Spiegel forsøker seg i en lengre artikkel på en oppsummering av hennes verdenssyn og hennes innsats som kansler. Artikkelen er vel verdt å lese, og Spiegel har oversatt den til engelsk.

Journalisten bruker uvanlig sterke ord når han beskriver hennes syn på verdenssituasjonen. Det dukker opp ord som «mørke krefter», «apokalypse» og at «verden sklir mot avgrunnen». Når han refererer til konkrete utsagn fra Merkels side, framhever han hennes hang til å trekke historiske paralleller til tysk middelalder, den gang de herskende trodde at freden hadde senket seg etter bondekrigene på 1500-tallet bare for å bli etterfulgt av 30-årskrigen. Hensikten med denne parallelen er å understreke at folk i dag luller seg inn i en falsk trygghetsfølelse og er i ferd med å glømme lærdommen fra den annen verdenskrig.

Sterkest inntrykk gjør kanskje den dype forskjellen i tenkning mellom den tyske kansleren og den amerikanske presidenten: det er åpenbart at Merkel ikke føler seg sikker på at NATO har så mange år igjen.

Artikkelen slutter med en kritisk holdning til hennes passivitet som bunner i en tysk motvilje mot å ta lederrollen i Europa, av åpenbare grunner særlig på det sikkerhetspolitiske området.

Vi lenker til Spiegelartikkelen som er delt i to:

Will Merkel be followed by darkness?

An Ally and an Adversary

For å utdype Merkels verdenssyn tar vi med en omtale av den talen hun holdt ved Harvarduniversitetet i mai:

Merkel´s Harvard Speech (Deutsche Welle)

Forrige artikkel

Lurte han seg unna?

Neste artikkel

EU-valget - fragmentering av Parlamentet og tilbakegang for sosialdemokratene

Siste fra Europa

Bort med Dublinavtalen!

ursula van der Leyen, EU parlamentets leder, foreslår at Dublin-avtalen erstattes med en ny migrasjonsavtale der

20.august 1968

Idag, 20.august 2020, er det på dagen 52 år siden styrker fra øvrige Warsawapaktland, med den