Er du en nyttig idiot?

///

Vi tillegger ofte sitatet over til Vladimir Lenin ide han beskriver vestlige reportere og reisende som i Vesten ga sin støtte til Sovjetunionen i landets politiske veivalg, men det finnes ingen dokumentasjon på at Lenin har skapt utsagnet. Uttrykket har vært benyttet på russisk i hvertfall siden 1941. Fjodor  Dostojevskij er muligens den første som bruker uttrykket i en setning i en av sine bøker når han omtaler et revolusjonært møte;
«- Slik kan bare en narr tale!» utbrøt en student. –
«- Han er nok en narr, men han er nyttig for saken.» var svaret fra madame Virginskaja. –

Vi ser stadig oftere at flere sprer videoer av voldelige aksjoner helt ukritisk på nettet. Kanskje har du også gjort det i et ubetenksomt øyeblikk? Av noe du tilfeldigvis er kommet over. Noe som ser interessant ut og som du mener bør deles med andre, eller fordi det støtter opp om noe du mener er en korrekt situasjonsbeskrivelse?

Massemorderen fra Christchurch sendte direkte fra sine myrderier via et hjelmkamera, han publiserte også et manifest med et absurd politisk budskap på sosiale medier.
Dette er noe vi er blitt kjent med fra «PR-avdelingen» til Daesh (ISIL) de siste årene; henrettelser for åpen scene for å skremme og få oppmerksomhet.

De fleste av oss har tilgang til internett via smartelefon og nettbrett hele tiden, 24 timer i døgnet.
Vi husker også drapene i Atlasfjellene i Marokko, som ble spredd globalt, ikke bare av islamister, men også av vanlige nordmenn. Statsministeren fikk til og med lagt ut lenke til drapene på sin fb-side. En tenåring fra Asker har  laget en video for å øke rekrutteringen til Daesh. Lurt, hevdes det, av en 20 årig jente fra USA. Sannsynligvis uten at han begriper konsekvensene. En nyttig idiot for Daesh, som alle andre som sprer/deler propaganda for en terrororganisasjon.

Plattformene som brukes mener at de ikke har noe ansvar for det som legges ut, » det hele og fulle ansvaret   har den som legger ut stoff .»
Er det så enkelt? Skal de slippe unna med å være propagandakanal for terror, eller gjengvold eller overgrep mot barn? Internasjonal lovgivning har ikke klart å holde følge med den rivende utvikligen på internett.
Ooeratørene forsøker å fjerne innhold som vist til ovenfor, men det tar litt tid, feks tok det to dager å få fjernet 1,5 millioner kopier av Christchurch massakeren fra Facebook og å stanse 1,2 millioner kopier før publisering.

Det som er bra er at feks Facebook, uten unntak, deler IP-adresser og info med politiet – med andre ord risikerer du faktisk å bli gjenstand for en strafferettslig prosess hvis du deler voldsvideoer. Visste du det?
Vi bør muligens bli flinkere her til lands å anmelde når vi kommer over videoer og kommentarer som forherliger vold?

I Danmark ble nylig 14 personer siktet for å dele drapet på den ene av de to kvinnene som ble drept i Atlasfjellene. I fjor ble over tusen dansker siktet for å dele sexbilder av to femtenåringer.

Tenk deg om hvis du deler noe fra nettet neste gang. Er det publisert for å nå ut med et budskap til flest mulig? Skal eller vil du bidra?
Du kan dermed bli en nyttig idiot for en terrororganisasjon.