Trump og NATO

////////

I april i år fyller forsvarsalliansen NATO 70 år. Norge var en av de første til å signere avtalen der paragraf 5 utgjør hovedessensen i forsvarssamarbeidet: «Angripes eller trues et av medlemslandene av angrep/aggresjon skal de andre landene komme til unnsetning. Alle for en, en for alle!» Den eneste gangen i alliansens 70-årige historie ovennevnte paragraf er blitt utløst, var etter angrepet på USA i 2001.

De siste dagene har det kommet opplysninger om at president Trump ved flere anledninger har ønsket å trekke USA ut av NATO. Det må være oppfyllelse av Putins våteste drøm.
NATO er en allianse Vladimir Putin ikke har vist mye sympati for. Få ting ville styrke Russlands rolle internasjonalt mer enn om USA trekker seg fra NATO.

I fjor truet Donald Trump med å nærmest oppløse NATO. Ved flere anledninger skal han ha ytret ønske om å trekke USA ut av NATO, ifølge New York Times.

Flere i staben ved Det hvite hus bekrefter at Donald Trump flere ganger har ønsket å trekke seg fra forsvarsalliansen.

Under NATO-møtet i fjor sommer skal Trump ha fortalt sine sikkerhetsrådgivere at han ikke så noe poeng med NATO og at det bare var et pengesluk.

Hans tidligere forsvarsminister Jim Mattis og nåværende rådgiver John R. Bolton måtte begge ta en intern diskusjon med POTUS (dvs. presidenten) for å unngå at et slikt ønske skulle komme ut til media, skriver New York Times.

Både sittende og tidligere tjenestemenn som støtter alliansen, frykter ifølge avisen at Trump kan komme til å ta opp saken på nytt, ettersom de alliertes forsvarsbudsjetter fortsatt ikke er på det nivået NATO har satt som mål, skriver NTB. Altså 2% av BNP i de enkelte land.
Nylig ble det kjent at Putin og Trump holdt hemmelige samtaler da de møttes. Ingen får vite hva Trump og Putin snakket om. Det er høyst uvanlig blant statsledere at deler av samtaler mellom dem holdes hemmelige selv ovenfor deres nærmeste medarbeidere. Mange tror at Putin har «ballegrep» på Trump, og at Trump er livredd for at den russiske presidenten skal klemme til.

Den pensjonerte admiralen og tidligere øverst-kommanderende for NATOs styrker, James G. Stavridis, sier til media, at å trekke seg ut av NATO ville være en «geopolitisk tabbe av episke proporsjoner».

– Bare det å diskutere å forlate NATO, og ikke minst faktisk trekke seg, vil være århundrets gavepakke til Putin, sa admiral Stavridis.

Dette kommer etter enn uke der stadig flere undrer seg over Donald Trumps forhold til Russland.

Trump nekter å skrive referater fra sine møter med Putin. Noe som bryter med alle protokoller. Ingen andre vet dermed hva de snakker om.

Donald Trump sa heller aldri tydelig nei da han under et intervju på Fox News ble spurt om han noen gang hadde arbeidet for Russland.

Det er disse unnvikende svarene som bekymrer amerikanerne. I tillegg var FBI så bekymret for russisk innblanding at de innledet etterforskning av om president Trump jobber for Russland og Putin, ifølge New York Times.

Om president Trump velger å trekke USA ut av NATO-samarbeidet – av økonomiske årsaker – vil det sannsynligvis være slutten på NATO. Det bør bekymre europeiske ledere alvorlig. Ikke at det er sannsynlig at Trump vil klare å trekke USA ut av NATO mens han er president, men at han i det hele tatt tenker i de baner, er oppsiktsvekkende.  Det vil svekke NATOs troverdighet så pass mye at  EU må ta over ansvaret for forsvar og sikkerhet.
Pr dato er det lite aktuelt.

Default thumbnail
Forrige artikkel

Demokratiet som bremse for klimatiltak

Default thumbnail
Neste artikkel

Etiopia - kan de gode nyhetene fortsette?

Siste fra Amerika

Tomme trusler?

Noen medier melder at krefter i Moskva ønsker å kvitte seg med delelinjeavtalen med Norge. Skal