Tyrkisk tungt artilleri skyter inn i Syria

i Forsvar/Konflikt og sikkerhet/Kurdistan/Midt-Østen/NATO/Sikkerhet av

NRK melder:

Tyrkia har innledet angrep på Nord-Syria

Regjeringen i Tyrkia sier den har innledet sitt varslede militære angrep mot Nord-Syria. Her vil Tyrkia «knuse» kurdiske styrker som støttes av USA.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan lover å knuse en kurdisk styrke som skal opprettes av den USA-ledede koalisjonen i Syria.

– Operasjonen har i realiteten startet med artilleriangrep over grensa, sa forsvarsminister Nurettin Canikli fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En av byråets TV-journalister filmet tyrkisk artilleri i landsbyen Sugedigi som skjøt granater over grensa. Ingen bakkestyrker skal så langt ha tatt seg inn i Syria.

Tyrkiske myndigheter har tidligere opplyst at de forbereder en mulig offensiv mot Afrin-området nordvest i Syria for å bekjempe kurdiske styrker som kontrollerer denne delen av landet.

Det har vært store troppeforflytninger på den tyrkiske siden av grensa de siste ukene. Når styrkene planlegger å krysse grensa, er ikke kjent.

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå rundt 25 prosent av Syria, som de kaller Rojava eller Vest-Kurdistan.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.

* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

* Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Human Rights Watch og Amnesty International anklager PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Tyrkia sendte i 2016 regjeringsstyrker over grensa for å hindre at YPG tok kontroll over større

– Terrorhær

NATO-landet Tyrkia har anklaget USA for å opprette en «terroristhær» bestående av kurdiske styrker i Nord-Syria. President Recep Tayyip Erdogan har lovet å knuse «hæren».

Erdogan misliker sterkt at USA har alliert seg med den kurdiske YPG-militsen i Syria. Tyrkia kaller YPG en terrororganisasjon, og militsen har tette bånd til den væpnede tyrkiskkurdiske gruppa PKK.

Den amerikanskledede koalisjonen i Syria kunngjorde sist helg planer om å opprette en ny kurdisk-ledet styrke på 30.000 personer som skal operere i grenseområdene nord i Syria. USA håper styrken skal bidra til å hindre at ekstremistgruppa IS igjen får fotfeste i landet.

Kompleks situasjon

Konflikten i Syria preges av et stort antall aktører og komplekse allianser. Tyrkia er selv medlem av den USA-ledede koalisjonen som vil opprette den nye kurdiske styrken – som Tyrkia altså akter å knuse.

Også Norge er medlem av koalisjonen, men antallet norske soldater i regionen er lavt.

Regjeringen i Syria, som bare kontrollerer deler av landet, er sterkt kritisk til Tyrkias invasjonsplaner. Går den tyrkiske hæren inn på syrisk territorium, vil det bli ansett som en fiendtlig handling, advarte viseutenriksminister Faisal al-Moqdad nylig.

– Hvis tyrkiske kampfly angriper Syria, bør de ikke tro at de er på noen piknik, la han til.

Syrias regjering er også svært kritisk til USAs deltakelse i konflikten i landet. Amerikanske luft- og bakkestyrker har lenge støttet syriske opprørsgrupper.