Internasjonalt Forum 20 år – De seneste årene

Marit Nybakk
Marit Nybakk i valgkamp

Ved årsmøtet i 2004 valgte Helga Strømme å tre tilbake. Årsmøtet valgte Marit Nybakk som ny leder. Utviklingen av Internasjonalt Forum har vært som en eventyrreise. Fra de 8 interesserte som møtte på Sørmarka for 20 år siden til dagens forum med 306 hovedme dlemmer og nesten like mange støttemedlemmer. Oslo Arbeiderpartis nest største lag.

Av Marit Nybakk

Internasjonalt Forums ambisiøse mål er å vekke interesse for utenriksspørsmål hos stadig flere og styrke debatten om globale spørsmål og Norges rolle og kvalitet. Noe jeg mener forumet har greid.

Noen minneverdige øyeblikk:

Luften dirret av spenning da 200 medlemmer møtte fram for å høre nyutnevnt utenriksminister og Internasjonalt Forums medlem Jonas Gahr Støre i oktober 2005. Vi måtte avholde møtet i Håndverkerens store sal for å kunne si ja til alle som meldte seg på. Nesten like mange kom da vi i 2009 satte folkemordet på tamilene i Sri Lanka på dagsorden. NRKs Sverre Tom Radøy og vår egen Raymond Johansen innledet til debatt.

I juni 2010 var vi stolte over å kunne vise Vibeke Løkkebergs film ” Gazas tårer” før premieren. Eller da vi i juni 2014 som første organisasjon viste Anja Breiens film om Yezidiene i Irak. I 2011 hadde vi gledet oss over at fredsprisen gikk til tre strålende kvinner, en hyllest til Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

I 2011 bør også Nordområdeseminaret i Bodø trekkes fram. Der var Internasjonalt Forum initiativtaker og arrangør sammen med partiets fylkeslag i Nordland, Troms og Finnmark. Men i Norge vil 2011 alltid bli husket for terroren og massemordet. Angrepet på vår ungdom, som ble tatt fra oss fordi de sto for de beste verdiene i vårt samfunn: demokrati, toleranse, solidaritet.

I august 2014 kom 180 for å høre på Erik Fosse og Jonas Gahr Støre om Palestina. 3. september samme år fylte vi Kinosalen med et møte om det grønne skiftet. Vi markerte NATOs 65 år med Ine Marie Eriksen Søreide og fikk et fantastisk foredrag av vår egen Espen Barth Eide om Brexit.

Vi har flere ganger hatt møte om Kina og om Iran. Fredsforhandlingene i Colombia, utviklingen i Venezuela og framveksten av ISIL har stått på dagsorden. Vi har også hatt møter om norsk Jihad, et med Lars Akerhaug og Jan Bøhler og et med Åsne Seierstad.

La meg særlig takke Espen Barth Eide og Sidsel Wold, som begge har stilt opp for oss flere ganger. De siste årene har vi hatt ansvaret for 1. mai arrangementet ved Wergelandstatuen og hatt frokost etterpå. Oppsal Janitsjar spiller og går foran oss opp til Stortinget.

Det bør legges til at forumet er flinke til å fremme aktuelle forslag til Oslo Ap og partiet sentralt og til Regjering og Storting.

Måtte de neste 20 år bli like bra!

 

Legg igjen en kommentar